• home »
  • nieuws »
  • interlacing / de-interlacing / progressive scan
 

interlaced/progressive wat is nou eigenlijk het verschil

... terug

interlaced en progressive..
720i, 720p, 1080i, 1080p
waar hebben we het nou eigenlijk over?

  
 opbouw interlaced beeld

dan heb je een mooie camera en je begint je tijdens het editen af te vragen waar al die rare hoekjes en lijntjes vandaan komen. zeker als je wel eens stills (enkele frames) vanuit je time-line exporteert, dan ben je bekend met het fenomeen 'interlaced, interlacing, de-interlaced en de-interlacing). het heeft te maken met hoe een camera die in i-modus (interlaced) filmt.. Dat doet hij door 50 keer per seconde (uitgaande van PAL, 60 bij NTSC) een snapshot te maken. ja.. allemaal leuk; maar pal is toch 25 beelden per seconde? dat is dus het verschil tussen frames en fields. Een field is een half hoog (halve verticale resolutie) frame. 2 direct na elkaar geschoten fields (odd en even = oneven en even) worden samen gecombineerd tot 1 frame.

dus je schiet

50 fields per seconde

wat resulteert in

25 frames per seconde;

elk opgebouwd uit 2 fields

uitgaande van PAL en 50i

omdat de fields net op een verschillend moment geschoten zijn (er zit 1/50 seconde = 20 ms tussen de 2 fields die samen een frame vormen) kan het bij een snelle beweging zo zijn dat er een daadwerkelijk verschil zit tussen het odd en het even field. dat levert artifacting op: hinderlijke vervormingen van het beeld waarbij vooral randen van vlakken een soort brokkelige vertekening hebben

wat is dan het verschil tussen de interlaced (i) en de progressive (p) modi?

in de progressive scan modus, wordt er per frame maar 1 beeld gebruikt met de volledige verticale resolutie van het gekozen formaat. (576 beeldlijnen bij PAL) in plaats van 2 fields van 288 beeldlijnen. dit houdt in dat er geen tijdsverschil is tussen delen van het beeld die samen 1 frame zouden moeten vormen waardoor deze vorm van artifacting niet voorkomt bij het gebruiken van progressive scan.

dit is dus in het kort een van de belangrijkste redenen om te werken met een camera die 1080p of 720p of een andere modus in progressive scan modus kan schieten, zoals bijvoorbeeld deze camera bij ons in de verhuur.

zit je met een probleem omdat je in interlaced [non-progressive) modus hebt geschoten? dan is dit (engelstalig) een goede site om te bepalen wat je probleem precies is en hoe je er weer van afkomt

 

  Invite-AV - Advies over en verhuur van beamers, hd camera's en audio apparatuur.
   Phoenixstraat 56   2611 AM Delft   tel 06.17140481   fax 015.21127631   info@invite-av.nl