• nieuwe Videoclip Epica 'storm the sorrow' geschoten met RED ONE van Invite-AV

Invite-AV levert camera voor 'storm the sorrow' van Epica

Onze RED ONE kwam onlangs in actie bij de opnames van ‘Storm The Sorrow’, de nieuwste videoclip van de Nederlandse gothic metal band Epica. Met als ingrediënten: een mooie roodharige zangeres, duistere magnetische vloeistoffen, een bizarre transformatie en twee échte wolven die elkaar op de set te lijf gingen.

behind the scenes epica

BTS storm of sorrow

epica storm the sorrow

epica opnames storm of sorrow

wolven op de set bij epica

epica behind the scenes

epica storm the sorrow on set

alle artikelfoto's en
on set fotografie
Robert van Nimwegen

Onze camera operator Robert van Nimwegen dook met het team van Kunststoff vijf dagen de studio in. Het Amsterdamse collectief had een ambitieus concept bedacht voor een ruim vijf minuten durende clip. Invite-AV ondersteunde Kunststoff daarbij in de persoon van Robert, en met equipment zoals onze RED ONE met Zeiss ZF lenzenset, de Egripment Matador dolly en een Egripment Jan Jib.

Klein beginnen

De eerste draaidag in de Westerparkstudio werd grotendeels benut voor opbouw en het testen van de licht- en cameraopstelling. Robert zette een workflow op, waarbij tijdens opstellings- en lenswissels het materiaal werd opgeslagen en gebackupt op twee Firewire 800 G-Drives. In de middag werden close-ups geschoten die in de montage voor abstracte accenten en voldoende snijmogelijkheden moesten zorgen. Uitgerust met de Makro Plannar 100/f2.0 lens filmde de RED ONE een grillige dans van zwarte, magnetische vloeistoffen. In de clip vertegenwoordigt deze vloeistof een duistere entiteit die bezit neemt van zangeres Simone.

Heidense transformatie

Simone, aanvankelijk nog strak in het wit, ondergaat gaandeweg de clip een transformatie waarbij ze volledig overgenomen wordt door de zwarte vloeistof. Productioneel gezien een heidense klus, die niet alleen het make-up team, maar ook de rest van de crew overuren bezorgde. Elke stap van Simone’s transformatie werd in beeld gebracht in totaal-, medium- en, als daarvoor genoeg tijd was, close-up shots vanuit verschillende hoeken. Zang werd in 25 frames per seconde geschoten, alle andere shots in 120 frames per seconde. Zo kon Kunststoff in de montage slow motion efffecten toepassen voor extra dramatisch effect. Voor de weidse shots werden de opnames in de hoogste resolutie van 4K geschoten om de beperkte studioruimte ten volle te benutten. Voor de scènes die zich volgens het scenario in Simone’s onderbewustzijn plaatsvonden, werd Simone opnieuw gestyled en werd de studio – een wit limbo – door het deels uitschakelen van belichting omgetoverd tot een grijs limbo.

Bandleden verregend

Op de vierde opnamedag waren bandleden Coen, Yves, Ariën en Isaac aan de beurt. In de clip vertegenwoordigen zijn de duistere machten die het op Simone hebben voorzien. Allen werden ze zwart gestyled, met dreigende make-up accenten. Elk bandlid werd individueel opgenomen, voorzien van een symbolisch voorwerp zoals een brandende toorts of een masker. Kunststoff bouwde een regenmachine met een opvangbad, waarin de bandleden een voor een plaats moesten nemen. Door de opstelling van de regenmachine en het bad was het niet mogelijk om totaalshots te nemen. De meeste opnames werden daardoor in medium en close-up gedraaid. De combinatie van regen en rook leverde gelukkig veel spannende shots op.

Bij de beesten af

Niets zo lastig als dieren voor je lens. Kunststoff waagde het erop en liet op dag drie een reusachtige steenarend invliegen, luisterend naar de naam Cayenne. In de close-ups, geschoten op 120 fps, vertaalt zich duidelijk de meerwaarde van een camera als de RED ONE. Cayenne’s filmdebuut leverde zeer fraaie beelden op, rijk aan kleur en detail. Lastiger was het om op dag vijf twee wolven in het gareel te krijgen. Door hun ongetemde karakter was het vrijwel onmogelijk om de opnames in focus van statief te draaien. De crew ging over op handheld en wist zo een plotselinge clash tussen de wolven vast te leggen. Deze laatste opnamedag werd besloten met opnames van zanger/gitarist Mark, die zo indrukwekkend was uitgedost dat de wolven ver uit zijn buurt wilden blijven.

Camera uit, Mac aan

Alle opnames waren klaar, maar het maken van de clip moest nog beginnen. De eerste stap in de postproductie was het omzetten van alle RED-bestanden naar Apple Pro Res, met behulp van REDCINE-X. Zo kon de editor aan de slag met de selectie en montage. Intussen werkten twee motion designers aan speciale vloeistofeffecten. Alles werd samengebracht, de kleuren gecorrigeerd en ‘Storm The Sorrow’ was klaar voor release: een spannende combi van live action en visuele effecten, inmiddels is 'Storm The Sorrow' hier te zien op het Youtube-channel van Epica'.

epica storm the sorrow bts

epica storm the sorrow set foto

studio set foto epica storm the sorrow

op de set bij epica